Prăjituri de Crăciun
Timp de pregatire: 2h 30 min
Mesele noastre de sărbători nu sunt desăvârșite fără 2 prăjituri de Crăciun- turta dulce și cozonacul. Sunt 2 deserturi mult așteptate și fără de care nu putem spune că am respectat ad literam tradițiile de Crăciun. După cum ne știti, ne place să ne reinventăm și să testăm noi teritorii gustative, astfel că, anul acesta am reinterpretat aceste 2 preparate in tort de iarnă cu turtă dulce și cozonac cu brânză de vaci și fructe uscate.
Tort de iarnă cu turta dulce
Nimic nu este mai îmbietor iarna ca aroma condimentelor pentru turtă dulce, precum scoțișoara, cuișoarele, ghimbirul sau anasonul. Desigur, sunt delicioase mâncate ca atare, ca să nu mai spunem de distracția decorării acestora cu glazură. Dar pentru că ne plac plac deserturile, ne-am gândit să îmbinăm 2 prăjituri într-una. Așa am ajuns la acest tort minunat cu blat aromat din condimente de iarnă, cremă bogată de mascarpone Delaco și decorat cu turtă dulce.
Vă spunem, nu este doar o încântare pentru văz, ci și pentru papilele gustative, pentru că este minunat de gustos.
Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătește două tavi (20 cm diametru), unse cu puțin ulei și tapetate la bază cu foaie de copt. Într-un bol, cerne făina, apoi adaugă praful de copt, condimentele și zahărul. Pune peste laptele, ouăle și uleiul, apoi mixează pentru a le omogeniza într-o compoziție fină.
Împarte în mod egal compoziția de blat în cele 2 tăvi și apoi pune-le în cuptor la copt pentru aproximativ 30 de minute. Scoate tăvile, lasă blaturile să se răcorească puțin, apoi scoate-le pe un grătar de patiserie și lasă-le să se răcească de tot.
Mai departe, pregătește crema. În bolul de mixer, pune brânza mascarpone Delaco, zahărul pudră și smântâna pentru frișcă și mixează pentru a obține o textură cremoasă și fermă.
Să trecem la asamblat. Nivelează blaturile de tort dacă este necesar. Adaugă jumătate din crema de mascarpone pe primul blat. Pune al doilea blat și acoperă partea de sus și lateralele cu restul de cremă. La final, joacă-te cu imaginația și decorează cu turtă dulce.
PS : Poți pregăti în avans prăjiturile din turtă dulce și le poți păstra într-un recipient ermetic.
Cozonac cu brânză de vaci și fructe uscate
Pentru că ne plac brânzeturile, i-am făcut și cozonacului un upgrade încântător, combinând textura moale și pufoasă a acestuia cu fructe uscate și brânză de vaci cremoasă. Rezultatul este o prăjitură aromată, cu o textură catifelată, iar combinația de fructe cu branza de vaci și aluatul pufos al cozonacului este extrem de delicioasă.
Într-un bol larg, pune ingredientele pentru aluat și frămantă până devine moale și ușor lipicios. Frământă 7-10 minute și acoperă cu folie. Lasă la dospit minim 1 ora, în loc cald și uscat.
Între timp, pregătește umplutura din de brânză, albușurile bătute până devin spumă fermă, griș, zahăr, coajă de citrice și fructele uscate. Pe o suprafață curată, unge cu puțin ulei și întinde aluatul într-o foaie groasă de aproximativ 1-2 cm și lungă de 25-30cm. Întinde crema în strat generos și rulează cu grijă astfel încât umplutura să nu iasă.
Poți coace ca atare sau împleti în 2 benzi ca pentru o babka. Unge cu galbenușul bătut și opțional presară puțin zahăr. Așază în tava de copt. Coace timp de 1 ora la 180C sau până când cozonacul trece testul scobitorii. Pentru a evita să se ardă la suprafață, spre finalul coacerii poți pune o foaie de copt peste acesta. Așteaptă să se răcească complet înainte de a felia.