Prosciutto pizza cu aluat fără frământare
Timp de pregatire: 1h 40min
Pofta de pizza se poate ivi în orice circumstanță, dar de cele mai multe ori e mai simplu să iei telefonul și să comanzi decât să te apuci de gătit. Te gândești cât dureaaază până frămânți aluatul, ce topping să pui, până se coace, etc; mai exact, este mai comod să îți vină la ușă în 40 de minute. Dar ce ai spune dacă ți-am ușura munca cu un aluat care nu necesită frământare?
Deja ți-am stârnit interesul, nu-i așa? Și cum “problema” este pe jumătate rezolvată, nu îți rămâne decât să alegi topping-ul preferat sau…ce mai găsești prin frigider. Rețeta aceasta este cu Mozzarella Gourmet, prosciutto și ruccola, dar beneficiul unei pizza este că o poți personaliza după bunul gust și plac.
Amestecă toate ingredientele (fără să frămânți aluatul) și lasă bolul acoperit cu folie alimentară timp de 20 minute.
Pune o 1 lingură de ulei într-un bol curat și transferă aluatul în acest bol. Acum putem să folosim tehnica de frământare – stretch and fold. Întinde câte o bucată de aluat din marginea castronului și pune-o peste partea din mijloc a aluatului. Repetă această metodă circular, învârtind castronul, timp de câteva secunde. Lasă aluatul în bolul acoperit cu folie alimentară timp de 30 minute.
Urmează a doua împăturire a aluatului, după aceeași metodă de mai sus, stretch and fold. Lasă iar aluatul acoperit timp 30 minute. Repetă pasul 3 încă o dată
Împarte aluatul în trei, dă-i formă de bilă și lasă-l încă 10 minute pe blatul bine pudrat cu făină. Așa îl vei întinde mai ușor.
Întinde aluatul de pizza cu mâna, apăsând ușor de la interior spre exterior, cât să obții un aluat subțire dar cu o margine ușor mai groasă pe care nu vei pune ingrediente și care va crește frumos la cuptor. Întinde aluatul pe blatul pudrat cu făină și apoi transferă-l pe hartie de copt (în tavă dacă nu ai piatră de copt pentru cuptor sau pe un tocător dacă urmează să coci pizza pe o piatră de copt).
Urmează partea de topping: pune sosul de roșii/pastă, prosciutto și mozzarella Gourmet din belșug. Coace pizza la 230 C, cu ventilație (cuptorul și piatra de copt să fie bine încinse). Transferă cu grijă pizza care este pusă deja pe hartie de copt pe piatra de copt din cuptor. Lasă pizza până când mozzarella se topește și devine puțin rumenă. După ce o scoți din cuptor pune și frunzele de ruccola.
Poftă mare!