Nostalgia copilăriei într-un aperitiv: brânzoaice cu telemea de vacă
Timp de pregatire: 2h 25min
Poate că te-ai ferit până acum să gătești brânzoaice cu telemea de vacă pentru că te-ai gândit că durează până faci aluatul, apoi până dospește, etc. Corect! Însă, noi îți spunem că merită tot efortul. Vorba aceea, lucrurile delicioase vin încet! 😊 Este greu să reziști unor pernuțe moi și pufoase, cu muultă telemea Delaco. Închipuie-ți doar cum deschizi cuptorul și te îmbie aroma de portocală și stafidele înmuiate în rom!
Aceste Poale-n brâu cum mai sunt denumite prin alte zone ale țării, putem spune că sunt un simbol al nostalgiei copilăriei, când mâncam preparate simple cu ingrediente care se regăseau în casă. Rețeta tradițională este cu umplutură de brânză dulce și stafide, dar este un preparat versatil care poate fi ușor transformat într-un aperitiv sărat.
Să începem cu aluatul. Cerne făina și sarea într-un bol, adăugă în centru oul, coaja de lămâie, drojdia uscată, zahărul și laptele călduț. Începe să frămânți aluatul până obții un aluat elastic și omogen. Încorporează apoi în aluat untul topit și mai frământă încă 5-10 min până încep să se formeze bășici. Formează o bilă, pune-o într-un vas uns cu ulei, acoperă vasul cu un prosop și lasă-l la loc calduț pentru 2h.
Între timp pregătește compoziția: dă telemeaua de vacă pe răzătoare , adaugă zahărul, oul bătut, coaja de portocală, extractul de vanilie și grișul și omogenizează bine cu un tel. Dă compoziția la frigider.
Hidratează stafidele în rom pentru 1h.
După ce a crescut aluatul, întinde cu un sucitor o foaie de 0.5 cm grosime.
Tăie aluatul în 9 pătrate egale.
Încorporează în aluat stafidele pe care le-ai scurs bine, apoi așează câte o lingură din compoziție peste fiecare pătrat de aluat.
Împăturește colțurile 2 câte 2 în centrul pătratului și sigilează-le bine.
Așează brânzoaicele într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, acoperă-le și lasă-le să crească încă 45 min. Unge-le cu ou bătut înainte de la băga la cuptor.
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 170 grade pentru 20-25 min. După ce s-au rumenit frumos, le scoatem pe un grătar să se raceasca, apoi le pudrăm cu zahăr și le servim!