Cartofi Dauphinoise- rețetă reinterpretată
Timp de pregatire: 1h 30min
Moștenire culinară din regiunea franceză Dauphiné din sud-estul Franței, cartofii Dauphinoise sunt delicioși. În ciuda simplității rețetei, acest preparat este adesea considerat o mâncare pentru răsfățul propriu. Sunt serviți fie la ocazii speciale, sau ca garnitură pentru mesele de sărbători. Indiferent de motivul pentru care gătești această rețetă, un lucru este cert- cartofii vor dispărea în câteva secunde.
Rețeta noastră este reinterpretată- la bază, rețeta clasică se prepară cu brânză Gruyère, dar în aceasta noi am folosit Cașcavalul Sofia, pentru a-i conferi un aspect mai cremos.
Preîncălzește cuptorul la 180 garde C. Pregătește o tavă pe care o poți introduce la cuptor.
Într-un bol, amestecă smântâna, untul topit și usturoiul mărunțit.
Pune în tavă un prim strat de felii de cartofi tăiați subțire, asezonează cu sare și piper, toarnă o treime din amestecul cu smântână și presară o treime din cașcaval. Pune și câteva frunzulițe de cimbru proaspăt.
Procedează la fel cu următoarele două straturi, cu diferența că deasupra de tot nu punem cașcavalul de la început, ci mai târziu, așa că păstrează-l deoparte.
Acoperă tava cu o folie de aluminiu și bagă la cuptor pentru 1 oră.
După ce a trecut ora, dă folia la o parte, adaugă ultimul strat de cașcaval rămas și mai pune la rumenit pentru 10-15 minute.
Din vasta experiență a unor bucătari de renume, există unele trucuri și sfaturi pentru ca aceasta rețetă să îți iasă la sigur. Astfel, pentru a evita ca preparat sa fie prea apos (din cauza cartofilor) sau ca aceștia să nu fie copți bine, poți fierbe cartofii într-o cratiță timp de aproximativ 20 de minute împreună cu amestecul de smântână.
Bon Appétit!